V CVČ v Bojniciach museli prepúšťať, v Prievidzi prepúšťanie plánujú

03.02.2013 Prievidza

Prievidza/Bojnice 3. februára (TASR) - Centrum voľného času (CVČ) Junior v Bojniciach muselo z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov na chod centra prepustiť polovicu pedagogických zamestnancov. Prievidzské CVČ Spektrum pripravuje racionalizačné opatrenia, ktoré sa dotknú nielen zamestnancov centra, ale i počtu kultúrnych podujatí a krúžkov, ktoré zastrešuje.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka CVČ Spektrum v Prievidzi Božena Gatialová, centrum považuje novelu zákona o financovaní centier voľného času za likvidačnú. "Z dôvodu zavedenia zmien v novele zákona o financovaní CVČ budeme musieť pristúpiť k racionalizačným opatreniam, ktoré sa dotknú nielen zníženia počtu zamestnancov nášho centra, ale i záujmovej činnosti a kultúrnych podujatí, ktoré zastrešujeme." Ako dodala, približne tretina detí, ktoré navštevujú prievidzské CVČ, je z okolitých dedín. "Okrem racionalizačných opatrení, ktoré plánujeme zaviesť, sme boli donútení zvýšiť členské. A deti, ktoré k nám dochádzajú z okolitých obcí, sa postupne od nás odhlasujú."

Riaditeľka prievidzského CVČ však ocenila samosprávu mesta, ktorá sa CVČ snaží pomôcť. Hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje sa pre TASR v súvislosti s financovaním CVČ vyjadril, že mesto Prievidza bude finančne podporovať CVČ tak ako doteraz. "V tohtoročnom rozpočte sme na réžiu CVČ vyčlenili vyše 350.000 eur na rok."

Podľa slov riaditeľky CVČ Junior v Bojniciach Júlie Biskupičovej situácia v centre je zatiaľ pokojná, lebo mesto bojnické centrum dofinancovalo. "Podľa tohto prepočtu od 1. januára 2013 na počet detí, ktoré bývajú v Bojniciach, sme na ne dostali z podielových daní mesta 25.700 eur. Napriek tomu nám táto čiastka nepostačuje, my potrebujeme aspoň 75.000 eur, aby sme utiahli chod budovy a platy zamestnancov." Keďže bojnické centrum od okolitých obcí ešte nemá k dispozícii všeobecne záväzné nariadenia, ktoré okrem iného určujú aj výšku príspevkov do CVČ, centrum zvolilo vyčkávaciu taktiku do apríla, kedy sú obce povinné VZN prijať.

CVČ Junior v Bojniciach navštevuje 438 detí, z toho 395 má nahlásený trvalý pobyt v Bojniciach. "Ale je zase taký paradox, že nie všetky deti z Bojníc sem chodia, takže máme dosť tých dochádzajúcich," vysvetlila situáciu s deťmi Biskupičová.

Bojnické centrum muselo v rámci šetriaceho režimu prepúšťať. "Z pôvodných piatich je nás polovica pedagogických zamestnancov a nemáme už žiadnych pracovníkov na dohodu. Naši dohodári sú však zlatí ľudia, všetci to robia zadarmo. Ak sa nám podarí od obcí dostať nejaké peniaze na deti, tak ich vyplatíme, ak nie, tak budú robiť za dobrý pocit a za naše ďakujem," doplnila Biskupičová.

Centrum uvažuje aj o zmene výšky poplatkov pre deti. Pre deti do 15 rokov, ktoré žijú v Bojniciach, by nemal byť žiadny poplatok, pre deti do 15 rokov, ktoré dochádzajú, by mal poplatok dosahovať 3 eurá mesačne a pre deti od 15 do 26 rokov 4 eurá na mesiac, dospelí 1,5 eura na hodinu.
 

Vyberte región